Întreţinerea şi igienizarea espressoarelor

Majoritatea oamenilor îşi igienizează espressoarele mult mai rar decât ar trebui. Doar gândul de a curăţa întregul aparat îţi poate da mari bătăi de cap. Aşadar, nu este de mirare că un studiu recent realizat a constatat faptul că peste 50% din aparatele de cafea au depuneri de mucegai şi calcar. Având în vedere că sunt depozitate departe de lumina soarelui şi alimentate regulat cu apă, nu este de mirare că mucegaiul şi diverse bacterii prosperă. Însă igienizarea espressoarelor este un proces pe cât se poate de simplu!

 

Un aparat espresso este o investiție utilă pentru orice iubitor de cafea. O mașină care este menținută curată și ordonată nu numai că va funcţiona mult mai mult timp, dar îţi va oferi şi cafele mult mai gustoase! Igienizarea espressoarelor trebuie să fie o adevărată prioritate pentru tine, mai ales dacă iubeşti momentele de linişte alături de un espresso delicios! În funcție de model, aparatele de cafea au o durată de viață de 8-10 ani, atâta timp cât întreţinerea espressoarelor se realizează săptămânal! Pentru a nu ajunge în punctul în care să fii nevoit să renunţi la mult iubitul tău aparat, încearcă să te asiguri că acesta este mereu curat şi bine întreţinut!

 

 

Atunci când nu te ocupi de igienizarea espressoarelor, pot apărea diferite probleme. Pe lângă prezenţa bacteriilor, există şi:

Calcar

Apa de la robinet conține o mare varietate de minerale. În timp, acestea se pot depozita pe interior espressorului tău. Orice lucru care atinge apa, în special rezervorul de apă, este expus acestui risc. Acesta este motivul pentru care ar trebui să optezi pentru detartrarea aparatului în mod regulat. De asemenea, este important de reţinut faptul că utilizarea unui filtru de apă ajută la împiedicarea depunerilor de calcar. Întreţinerea espressoarelor te va ajuta să scapi de această grijă!

Aroma cafelei

Igienizarea espressoarelor în mod precar poate afecta în mod direct gustul şi aroma cafelei. Probabil te întrebi de ce espresso-ul tău nu este la fel de aromat ca în primele luni de utilizare a aparatului. Răspunsul este simplu! Întreţinerea espressoarelor nu s-a realizat în mod corect! Cel mai simplu este să cureţi fiecare parte a aparatului, pentru a te putea bucura iar de cafelele tale preferate!

 

 

Din fericire, toate acestea sunt ușor de prevenit prin implementarea unui scurt proces, reprezentat de igienizarea espressoarelor. Tocmai pentru a nu ajunge la cele mai sus menţionate este important ca aparatul său să fie păstrat într-o stare cât mai bună, iar întreţinerea espressoarelor să devină parte din programul tău săptămânal!

Pentru a te ajuta să te bucuri de aparatul tău preferat cât mai mult timp, am alcătuit un ghid gata să te ajute în întregul proces de igienizarea espressoarelor:

 

Curăță în mod regulat espressorul

Pe cât de greu poate părea acest pas, în realitate întreţinerea espressoarelor este o sarcină incredibil de simplă şi uşoară. Indicat este ca de cel puţin două ori pe săptămână, aparatul să fie complet igienizat, acesta fiind secretul unor cafele perfecte!

 

 

Întreţinerea suprafeţelor

Probabil se înţelege de la sine că şi suprafaţa acestuia trebuie curăţată în mod constat. Este important să te asiguri că fiecare centimetru este perfect curat, fiind o sarcină destul de meticuloasă. Adesea poţi descoperi particule de cafea sau alte impurităţi, care trebuie îndepărtate cât mai rapid! Cum trebuie făcut acest lucru? Cu ajutorul unei cârpe curate şi folosind foarte puţin săpun şi apă, petele vor dispărea ca prin minune. Nu uita ca la sfârşitul procesului să ştergi întreaga suprafaţă cu un prosop uscat. Există anumite locuri care vor avea întotdeauna nevoie de curăţare, precum tava de scurgere. Nu neglija acest pas, deoarece întreţinerea espressoarelor este foarte importantă!

 

Rezervor de apă

După cum bine ai aflat încă de la începutul articolului, bacteriilor le place să stea în rezervorul de apă. Nu este de mirare având în vedere că temperaturile calde le oferă condiții excelente pentru dezvoltarea acestora. Tocmai din acest motiv, igienizarea espressoarelor trebuie realizată în mod constant. În cazul în care espressorul tău este dotat cu un rezervor detaşabil, lucrurile sunt destul de simple. Îl scoţi, îl cureţi bine cu apă şi detergent şi îl pui la loc imediat ce s-a uscat complet.

 

Dacă nu aveţi un rezervor detaşabil este foarte important ca acesta să fie golit după fiecare utilizare, pentru prevenirea bacteriilor. De asemenea, este indicat să pregăteşti un amestec de apă şi două picături de lichid de detartrare cu ajutorul căruia să realizaţi o curăţare săptămânală. Important este ca întreţinerea espressoarelor să se realizeze constant pentru un rezultat cât mai bun! În plus, indiferent dacă rezervorul este detașabil sau nu, cea mai importantă parte aici acesta să fie golit în fiecare seară!

 

 

Vaporizatorul

Chiar şi vaporizatorul trebuie curăţat. În cazul în care acesta este detaşabil, trebuie spălat cu apă şi detergent, iar mai apoi uscat şi introdus la loc, fiind metoda optima pentru igienizarea espressoarelor în mod corect.

 

Portafiltrele

Portafiltrele sunt foarte ușor de curățat. Oricum nu se murdăresc  mult prea des. Majoritatea oamenilor le spală sunt un jet de apă.

 

În plus, pentru o bună funcţionare este indicat ca la doi ani să înlocuieşti câteva mici piese, precum: supapa sau inelele de abur; supapa de exapsiune ( aceasta previne pierderile de temperatură din rezervor; coşurile de portafiltru; rulmentul actuatorului de infuzare şi supapa anti-aspiraţie. Toate aceste schimbări vor ajuta la întreţinerea espressoarelor. Chiar dacă întregul proces poate părea costisitor, cu timpul îţi vei da seama că este mult mai ieftin să schimbi mici piese, decât să înlocuieşti întregul espressor.

 

 

Odată ce toți ceilalți patru pași sunt finalizați, nu îţi rămâne decât să te asiguri că absolut totul este complet uscat. Aceste este modul în care se realizează întreţinerea espressoarelor. Pe cât poate părea de complicat, pe atât este de simplu. Igienizarea espressoarelor nu trebuie să fie un chin, fiind o parte esenţială în menţinerea unui aparat în cea mai bună stare de funcţionare. Poţi sări peste unul sau doi paşi din când în când, însă este important să te asiguri că întreţinerea espressoarelor este o prioritate pentru tine!

 

Igienizarea espressoarelor nu este tocmai o parte plină de farmec, însă nu trebuie neglijată! Doar cu ajutorul acesteia te vei putea bucura atât de aparatul tău, cât şi de cafele delicioase şi aromate cât mai mult timp de acum înainte!

      expresoare.ro
      Logo