Atunci când vine vorba de achiziţionarea unui aparat de cafea, care să îţi poată prepara băuturile preferate zi de zi, trebuie mai întâi să cunoşti principalele tipuri şi anume: espressoare cu pompă de aburi, espressoare cu capsule, espressoare cu monodoze (cialde), espressoare automate şi superautomate, espressoare manuale şi espressoarele semiautomate. Ce poţi face mai departe? Păi, în primul rând să cunoşti principalele particularităţi ale fiecărui model. De acest lucru ne-am ocupat noi, motiv pentru care, în următoarele paragrafe o să găseşti cele mai importante informaţii care te vor ajuta să iei cea mai bună alegere! Încearcă să pui în balanţă fiecare opţiune, pentru a te putea bucura de un rezultat pe măsură! La final vei observa cum un simplu aparat de cafea îţi poate schimba dispoziţia zilnică! O zi frumoasă se cunoaşte de dimineaţă, iar la acest aspect, cu siguranţa o să contribuie şi espressorul tău de cafea!

 Espressoare cu pompă de aburi

Există numeroase tipuri de espressoare, însă acesta a fost primul apărut pe piaţă. Inventat în 1884 de Angelo Moriondo,  a fost prima mașină din lume care putea produce instantaneu cafea . Desigur, nu este instantanee, dar a fost în acele vremuri.

Aşadar, espressorul cu pompă de aburi se bazează pe un rezervor de apă care trebuie umplut manual, de fiecare dată înainte să fie utilizat aparatul. Acesta încălzește apa până la fierbere, astfel încât aburul este creat în camera internă. Acest abur va împinge apoi forțat apa fierbinte prin conducte. Acolo va trece prin boabele de cafea și va ieși din portafiltru, în acest fel fiind concepută băutura.

Privind numeroasele tipuri de espressoare, problema acestui aparat cu pompă de aburi este că apa atinge o temperatură mult prea ridicată, motiv pentru care cafeaua se poate arde, rezultând un espresso de calitate inferioară.

Deoarece aparatele espresso cu pompă de aburi folosesc temperaturi mai ridicate pentru crearea cafelei, ele nu pot produce ceea ce se numește cremă sau stratul spumos care este o caracteristică a majorității băuturilor espresso. Acesta este stratul care conține cea mai mare parte a aromei și poate fi produs cu tipuri de espressoare care au cel puțin opt bari de presiune.

Maşinile cu pompă de aburi au doar trei bari, motiv pentru care băutura nu se clasează în topul preferinţelor iubitorilor de cafea.

Espressoare cu capsule

Privind cele şase tipuri de expressoare, cel cu capsule se clasează în topul celor mai iubite aparate. De ce?

Probabil cel mai important și puternic avantaj al espressoarelor cu capsule este că economisesc mult timp. Pentru început, pot duce la scurtarea timpului de aşteptare în cafenele şi restaurante, procesul fiind mult mai rapid şi simplu. Boabele nu mai trebuie măcinate, cafeaua nu mai trebuie măsurată, iar grija în privinţa cantităţii de apă trebuie tăiată de pe listă! O cafea este gata în doar două minute. Acest lucru se aplică şi dacă achiziţionezi un astfel de aparat pentru uz casnic. Eşti mereu pe grabă şi nu ai timp să îţi pregăteşti o cafea bună? Nimic mai simplu! Acest espressor cu capsule va face toată treaba pentru tine. Aşadar, dintre toate cele şase tipuri de expressoare, acesta este pentru tine!

În al doilea rând, proprietarii de cafenele și restaurante nu mai trebuie să pregătească angajații pentru a deveni baristi sau să plătească salariul pe care îl cere un barist cu experiență. În consecință, aceleași avantaje se aplică și uzului casnic. Puteți pregăti o cafea bună în confortul casei tale, în cel mai scurt timp. Espresso-ul poate fi preparat manual sau semi-manual și acasă, cu destul succes cu ajutorul noilor mașini avansate.

Capsulele de cafea  vin într-o varietate de băuturi cu cafea. Puteți alege de la popularul ristretto, latte, americano sau cappuccino, la specialități – care variază în funcție de marcă – cum ar fi cappuccino caramel, latte macchiato, mocha, chai latte și multe alte mixuri. Unele mărci produc chiar şi capsule de ceai. Și în toate aceste preparate, indiferent care este preferatul tău, poţi fi sigur că te vei bucura de un gust consistent la fiecare băutură.

Din cele şase tipuri de espressoare, câteva dintre ele te vor forţa să parcurgi o serie de paşi pentru a le putea utiliza, chiar şi în cazul preparării unui espresso simplu. Trebuie să alegi cafeaua potrivită, să o macini, să selectezi cantitatea preferată şi să pregăteşti spuma de lapte, în timp ce te hotărăşti şi asupra temperaturii. Complicat, nu? Şi dacă nu eşti cu adevărat pasionat de cafea, a petrece atât de mult timp pentru a învăţa cum să pregăteşti o simplă cafea îţi poate da mari bătăi de cap!

Cu ajutorul espressoarelor cu capsule, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că recipientul are suficientă apă, să adaugi capsula de cafea şi să apeşi un buton. Două minute mai târziu – voila! O ceașcă fierbinte de cafea doar pentru tine!

Espressoare cu monodoze (cialde)

Monodozele menţin cafeaua mult mai proaspătă timp de mai mult timp. Acesta este doar unul dintre avantajele acestora, prospeţimea pe care o oferă, faţă de aparatele care folosesc cafea măcinată obşnuită, care vine în pachete mult prea mari.

Odată ce deschizi un pachet de cafea măcinată, uleiurile și aromele sale încep să se dezintegreze. Utilizarea monodozelor este întotdeauna o variantă mult mai ingenioasă pentru menținerea aromelor mai mult timp, dar în comparație cu capsulele de cafea, acestea nu pot rezista atât de mult. Cu toate acestea, dacă bei doar cafea din boabe proaspăt măcinate, probabil că ai așteptări complet diferite.

Confortul este cuvântul cheie atunci când vine vorba de monodozele de cafea. Acestea au avut o creștere a popularității în timp ce aparatele de cafea de acasă au aterizat pe rafturile magazinelor. Când vine vorba de metodele tradiționale de espresso, există o mulțime de lucruri de luat în considerare și o mulțime de elemente de perfecționat – de la măcinarea boabelor de cafea în momentul potrivit până la setarea presiunii perfecte, pentru a obţine o băutură cu adevărat gustuoasă.

Cafeaua din monodoze a fost deja măcinată, măsurată și tamponată pentru o extracție optimă, ceea ce elimină riscul unei cafele mediocre. Aromele boabelor de cafea proaspăt măcinate sunt păstrate în interiorul monodozei de cafea până când aceasta este deschisă și folosită, în timp ce cafeaua normală începe să piardă din ambele proprietăţi de îndată ce este deschisă.

La fel ca şi în cazul espressoarelor cu capsule, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că aparatul are suficientă apă, să introduci monodoza şi să apeşi butonul de pornire. Aştepti puţin şi cafeaua ta este servită!

Espressoare automate şi superautomate

Îţi place să savurezi o băutură buna la cafeneaua din oraş, însă gândul de a-ţi prepara un espresso acasă îţi dă bătăi de cap? Pentru a face o cafea acasă este nevoie să înveţi nenumărate tehnici sau nu? Răspunsul este NU! Espressoarele automate şi superautomate fac toată treaba pentru tine!

Cu un aparat de espresso tipic, trebuia să macini cafeaua sau să o cumperi deja măcinată, să măsori cantităţile, să te ocupi de spuma de lapte şi multe alte sarcini pe cât de grele, pe atât de solicitante. Unele maşini îţi cer şi să te ocupi de încălzirea apei la temperatura perfectă. Este un proces destul de greu, care îţi va fura şi multe minute preţioase. În plus, trebuie să faci şi curăţenie după întreaga operaţiune.

Cel mai mare avantaj al espressoarelor automate şi superautomate este că unitatea este complet automată! Dintre toate cele şase tipuri de espressoare prezentate în cadrul acestui articol, aceste aparate sunt singurele care îţi vor prepara băutura preferată fără contribuţie din partea ta! De altfel, toate espressoarele superautomate au un râșniță încorporată. Practic, te vei bucura de două aparate într-unul singur! Aceste unităţi fac totul în locul tău, ba chiar şi laptele o să fie pregătit în cel mai calitativ mod posibil. Te vei putea bucura de cappucino, latte macchiato, americano, espresso sau o simplă cafea, toate graţie unui espressor automat sau superautomat!

Aceste super-gadgeturi sunt într-adevăr  costisitoare, dar au devenit din ce în ce mai populare, având în vederele avantajele cu care vin la pachet. De asemenea, există încă un aspect demn de menţionat – acestea sunt echipate cu metode de autocurățare. Având în vedere că eşti mereu pe grabă, iar curăţenia este ultimul lucru pe care ai vrea să-l auzi, stai liniştit! Espressorul se va ocupa şi de acest lucru. Dintre toate aceste tipuri de espressoare, doar acestea două pot face acest lucru!

Espressoare manuale

Mașinile de espresso manuale sunt probabil cele mai subevaluate aparate de cafea. Cu toate acestea, sunt o alternativă excelentă pentru prepararea băuturii preferate. Dacă eşti cu adevărat pasionat, cu siguranţă paşii pe care trebuie să îi respecţi nu se vor transforma într-un chin pentru tine. În plus, unele espressoare cu design low tech, pot fi utilizate oriunde, chiar şi în zone îndepărtate unde nu există electricitate!

 

Dar cel mai important avantaj pe care îl oferă aceste espressoare pentru iubitorii de cafea, este controlul excelent asupra procesului de fabricare al cafelei. Însă, acest avantaj vine şi cu un dezavantaj la pachet, mai exact: inconsecvența. Dacă astăzi poţi obţine o cafea aromată, mâine este posibil ca băutura să se încadreze la standardul mediocru. Tot ce trebuie să faci este să înveţi să stăpâneşti tehnica, iar mai apoi te vei putea bucura mereu de cele mai delicioase cafele!

În concluzie, avantajele primordiale sunt portabilitatea şi amprenta pe care tu ţi-o pui asupra cafelelor tale. În timp ce principalul dezavantaj se leagă de posibilele eşecuri. Poţi face cafele grozave, dar, de asemenea, poţi eşua de multe ori. Curba de învățare este oarecum abruptă. Dar, dacă eşti un fan cu adevărat al espresso-ului, cu siguranţă vei pleca în această călătorie dornic să înveţi cât mai multe lucruri!

Espressoare semiautomate

În vremurile vechi ale aparatelor de espresso, barista trebuia să pompeze manual pentru a crea suficientă presiune, total esenţială în prepararea unui espresso aromat. Bariştii trebuiau să fie atât puternici, cât şi experimentaţi, iar prepararea unui espresso necesita mult efort, dar şi timp.  Dar pe măsură ce tehnologia a avansat, la fel au apărut şi diferite tipuri de expresoare.  În 1961, un expert și geniu în domeniul cafelei, Carlo Ernesto Valente a inventat faimosul FAEMA E61, care era o mașină acționată de pompă care nu necesita pompare manuală.

Această mașină a revoluționat piața de espresso, deoarece espresso-urile au devenit ușor de făcut, ieftine și disponibile pentru oricine iubea cafeaua. Proiectarea cu pompă motorizată a modelului FAEMA E61 este încă unul dintre cele mai populare stiluri de espressoare utilizate atât în ​​spaţiile comerciale, cât și pentru uzul casnic. Pornind de la această maşină, pe piaţă şi-au făcut apariţia espressoarelor semiautomate. Însă, ce oferă un astfel de aparat?

Mai mult control! Nimic nu este mai interesant pentru un iubitor de cafea decât să modifice și să controleze procesul de preparare a cafelei. Mașinile de espresso semiautomate oferă exact acest lucru. Cu multe setări diferite de la controlul temperaturii, timp reglabil, precum și cantitatea produsului final, aparatele espresso semiautomate sunt excelente pentru persoanele care doresc control deplin asupra preparării lor și nu se deranjează să petreacă ceva timp suplimentar pentru a se asigura că produsul final este exact așa cum își doresc.

Espressorul semiautomat îţi permite să vă programezi propria doză de cafea oferind un control complet al debitului de apă. Deoarece timpul și viteza apei sub presiune sunt în mâinile tale, poţi măsura cantitatea dorită, neexistând o limitare prestabilită a dozei care intra într-o ceaşcă. Acest lucru îţi oferă posibilitatea de a deveni creativi și de a găsi cea mai bună băutură care se potrivește dorințelor tale.

În comparație cu mașinile de espresso superautomate sau automate, mașinile de espresso semiautomate sunt mult mai ieftine. Ele sunt, de asemenea, mai ușor de instalat în casa ta, cafenea sau birou și sunt, în general, de dimensiuni mai mici. Aşadar, chiar dacă dispui de un spaţiu mic, nu-ţi face griji! Cu siguranţă se va face loc şi pentru espressorul tău preferat!

Versatilitate și varietate în prepararea cafelei! Majoritatea mașinilor de espresso semiautomate îţi vor permite să prepari nu numai espresso, ci și alte băuturi precum ceaiuri sau chiar un Café Americano. Acest lucru este un aspect care nu trebuie neglijat,deoarece varietatea și versatilitatea preparatului este întotdeauna un punct important atunci când iei în considerare achiziționarea unui aparat de cafea.

Este foarte important ca materialele utilizate pentru construcția espressorului semiautomat să fie de înaltă calitate și aici vorbim nu numai despre exterior, ci și despre părțile interne. În majoritatea cazurilor, metalul este întotdeauna mult mai bun decât plasticul. Picioarele groase din cauciuc, șuruburile ușor de accesat pentru demontarea mașinii, dar și tăvile de picurare din metal sunt toate lucrurile pe care ar trebui să le încorporeze un espressor de înaltă calitate.

În plus, ce fel de băuturi vei face cu el? Îți plac originile sigure? Reține că mașinile semiautomate îţi vor permite să configurezi setările după bunul gust, ajutând la găsirea reţetei perfecte. Cafelele care utilizează apă caldă sunt mai ușor de preparat la mașinile semiautomate, în schimb cele care necesită şi câţiva ml de lapte rece sunt mult mai potrivite pentru espressoarele automate sau superautomate!

Espressoarele semiautomate oferă utilizatorului mult control! Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că procesul de fabricare al cafelei consumă foarte mult timp și poate necesita mult efort. Pentru persoanele care caută o preparare rapidă, dar delicioasă, espressorul semiautomat ar putea să nu fie cel mai potrivit.

Espressoarele superautomate vin la pachet cu o râşniţă de măcinat boabele de cafea la dimensiunea necesară pentru aparat. Acest lucru înseamnă că se economisește mai mult timp în procesul de fabricare al cafelei. Mașinile semiautomate nu au de obicei această caracteristică și este nevoie să te ocupi tu de măcinarea boabelor şi introducerea acestora în portafiltru.

Având în vedere cele prezentate, în funcţie de cele şase tipuri de espressoare (espressoare cu pompă de aburi, espressoare cu capsule, espressoare cu monodoze (cialde), espressoare automate şi superautomate, espressoare manuale şi espressoarele semiautomate), tu trebuie să-l alegi pe cel potrivit nevoilor tale! Chiar dacă decizia poate părea una grea iniţial, cu puţină atenţie, dar şi cu parcurgerea tuturor informaţiilor, cu siguranţă te vei bucura de un rezultat pe măsură!

Dacă eşti un consumator înrăit de cafea, cu siguranţă te trezeşti în fiecare dimineaţă cu gândul la cafeaua ta preferată, care să îţi ofere acel minim de energie de care ai nevoie pentru a face faţă tuturor provocărilor zilnice! Odată ce vei intra în posesia unui espressor bun, îţi vei da seama cum viaţa ta se va transforma radical şi cum o ceaşcă bună de cafea te va poate face să zâmbeşti indiferent de problemele pe care le întâmpini! 

      expresoare.ro
      Logo