Cum se igienizează corect un espressor de cafea?

Nu reprezintă niciun secret faptul că espressorul de cafea a devenit unul dintre cele mai iubite si apreciate aparate din bucătăria fiecărui pasionat de cafea. Așadar, nu e de mirare că industria espressoarelor de cafea se află într-o continuă evoluție, încă de la apariția primelor modele și până în acest moment.

Totuși, atunci când alegi să faci o astfel de investiție, te gândești pentru cât timp te vei bucura de noul aparat, dacă ai garanția mai multor ani de utilizare ori dacă espressorul și-a meritat banii. Află că aici intervii chiar tu, căci ai un rol extrem de important în durata de viață a noii tale achiziții.

Igienizarea espressoarelor reprezintă un subiect căruia trebuie să îi acorză atenție deplină. Este absolut necesar să te asiguri ca espressorul tău este curățat corespunzator atunci când este necesar ori când a trecut un anumit interval de timp de la ultima igienizare.

Este important să stabilești ca prioritate igienizarea espressorului tău, căci dacă neglijezi acest aspect, riști să contribui la pierderea aparatului tău favorit.

Așadar, dacă abia ți-ai achiziționat un espressor de cafea și dorești să afli care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi ori pur și simplu vrei să te asiguri că știi cum să îți cureți espressorul, citește, în continuare, articolul.

Vei descoperi, în cele ce urmează, un scurt ghid de igienizare a espressoarelor.

Ce presupune igienizarea espressoarelor?

Igienizarea espressoarelor reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități pe care le ai atunci când vine vorba de întreținerea aparatului de cafea. Dacă amâni această activitate, există riscul ca espressorul tău să nu mai funcționeze la capacitate maximă ori să îl pierzi definitiv.

igienizarea espressorului

 

Există câteva semnale care te pot anunța că a venit momentul ca espressorul să fie igienizat. Printre acestea, indiciul cel mai întâlnit este gustul modificat al cafelei. Dacă simți că băutura capătă un gust neplăcut, află că espressorul de cafea trebuie să treacă printr-un proces de curățare generală.

Un tips util: Un aparat ce necesită curățare generală riscă să nu mai funcționeze corect. Așadar, mare atenție acestui aspect!

Igienizarea espressorului trebuie să se realizeze periodic, fiind un proces destul de simplu, pe care îl poți face fără ajutor suplimentar. În continuare, vei descoperi etapele pe care trebuie să le parcurgi.

Igienizarea espressoarelor: care sunt pașii, dar și ce TREBUIE să faci

Urmărește pașii de mai jos și asigură-te că îi îndeplinești corespunzător. În acest fel, vei ști cum să îți îngrijești aparatul de cafea preferat:

  1. Curăță espressorul de resturile de cafea din aparat

Scoate aparatul din priză și golește-l de apă și cafea cu ajutorul unui burete sau a unei lavete.

Curăță excesul de cafea măcinată și spală recipientul de depozitare cu apă caldă. De asemenea, trebuie să ai în vedere și accesoriile cu care espressorul este dotat.

Așadar, dacă espressorul tău deține un sistem de spumare a laptelui, asigură-te că igienizezi corespunzător difuzorul cu o lavetă sau un burete.

curatare aparat de cafea

 

Este important să cureți țeava aparatului și în interior, așa că următorul pas este să pornești apa prin difuzorul de lapte, pentru a-i asigura o igienizare completă.

De asemenea, dacă ești de părere ca apa nu este suficientă și că ai nevoie de o soluție specială de curățare, poți achiziționa un lichid degresant cu mențiunea că, după aplicarea acestuia, aparatul de cafea trebuie clătit din abundență.

Specialiștii recomandă ca igienizarea espressorului de cafea să se realizeze o dată pe săptămână, cel mult o dată la două săptămâni.  Ai în vedere acest detaliu!

  1. Îndepărtează orice urmă de calcar din espressorul de cafea

igienizare espressor de cafeaCu siguranță ai mai auzit de curățarea aparaturilor electrocasnice cu oțet și apă. Aceasta este o tehnică ușoară, extrem de eficientă în combaterea și eliminarea depunerilor de calcar. Folosește-o inclusiv la igienizarea espressorului de cafea, pentru a te asigura că îndepărtezi calcarul.

Rețeta este una cât se poate de simplă: amestecă jumătate de litru de apă cu jumătate de litru de oțet alb. Curăță aparatul de cafea în profunzime cu ajutorul unei lavete.

Dacă espressorul pe care îl deții este incompatibil cu soluția pe bază de oțet, atunci poți apela la un lichid special din comerț.

Nu uita să adaugi amestecul de oțet cu apă și în interiorul aparatului de cafea. Procedura este asemănătoare cu realizatul cafelei, doar că, de această dată, fără cafea.

La final, pentru a te asigura că următoarea cafea pe care o vei consuma nu va avea gust de oțet, este indicat să pornești espressorul doar cu apă curată.

Un sfat util: Înainte de orice activitate, este important să consulți manualul de utilizare al aparatului tău de cafea. Doar așa vei descoperi dacă espressorul poate fi igienizat în acest mod.

Mare atenție! Specialiștii recomandă ca decalcifierea aparatului să se realizeze o data la 2-3 luni, așa că este indicat să ai în vedere acest lucru.

Igienizarea espressoarelor cu program automat de curățare

Este adevărat că exista espressoare de cafea ce au incorporate sisteme de curățare automată. Dacă te numeri printre cei ce dețin un astfel de aparat, tot ce va trebui să faci este să acorzi atenție semnalelor oferite de espressorul tău.

 

igienizare espressor cafea

Majoritatea espressoarelor de cafea care dețin funcția de curățare, vor avertiza utilizatorii de necesitatea procesului de decalcifiere prin intermediul unui mesaj sau a unui buton luminat. În acel moment este de dorit să respecți indicațiile aparatului și să îi oferi acestuia timp pentru a realiza procesul de igienizare.

Cu toate acestea, fiecare espressor de cafea include accesorii detașabile, precum rezervor de apă sau tavă de scurgere, dar și sistem de spumare ce necesită curățare manuală la exterior. Aceste dispozitive trebuie curățate cu apă caldă.

Și de această dată se aplică regula consultării manualului de utilizare cu privire la igienizarea espressorului tău. Doar așa vei elimina orice fel de risc.

Igienizarea espressoarelor reprezintă un proces ce nu presupune un timp îndelungat, însă căruia trebuie să îi acorzi atenție, pentru a te asigura că respecți pașii corespunzători, compatibili cu aparatul tău.

Acum că ești la curent privind cum se igienizează corespunzător un espressor de cafea, cu siguranță, vei ține cont de sfaturi și vei realiza toate etapele corect.

Lasă un comentariu

      Leave a reply

      expresoare.ro
      Logo