Câte tipuri de espressoare de cafea există?

Știm cu toții că nimic nu se compară cu satisfacția oferită de o cafea proaspătă și aromată la prima oră. De altfel, nu este un secret faptul că ritualul de dimineață reprezintă unul dintre cele mai iubite momente ale zilei.

De-a lungul timpului, și-au făcut apariția numeroase tipuri de espressoare de cafea, diferite ca mod de funcționare, dar care prezintă același scop: gust rafinat și intens de cafea proaspăt măcinată.

Ne dorim să îți fim alături cu sfaturi utile privind alegerile pe care le poți face privind espressorul de cafea potrivit pentru tine.

Așadar, ți-am pregătit un mic ghid de achiziție, care să te ajute să îți faci o idee privind tipurile de espressoare existente în acest moment pe piață, precum și alte recomandari interesante.

 

1.     Avantajele utilizării unui espressor de cafea de calitate

 

espressorAchiziționarea unui espressor de cafea vine la pachet cu o mulțime de beneficii, iar cele mai importante sunt următoarele:

 • Te bucuri de un aparat modern, capabil să îți livreze o cafea gustoasă, fără niciun efort din partea ta. Totul se realizează cu o simplă apăsare de buton.
 • Cu un espressor de cafea vei economisi timp prețios. Cafeaua se pregătește foarte rapid, în doar câteva minute, timp în care tu îți poți continua rutina de dimineață.
 • Aparatul de cafea livrează o bătură excelentă ca gust, iar tu ai posibilitatea să o savurezi cu spumă de lapte sau simplă.
 • Majoritatea espressoarelor de cafea permit realizarea mai multor tipuri de cafea: cappuccino, latte macchiato, espresso și altele, incredibil de gustoase.

În magazine, vei descoperi o paletă largă de tipuri de espressoare de cafea ce presupun modalități diferite de funcționare și accesorii diverse ce te pot pune în dilemă.

În funcție de bugetul pe care ești dispus să îl aloci, de preferințe și de funcțiile pe care le dorești de la un astfel de aparat, există tipuri de espressoare de cafea cu pompă de aburi, cu capsule sau automate, dar și altele, despre care vei descoperi mai multe informații la punctul următor.

 

2.     Espressoare de cafea pentru toate gusturile: câte modele există în prezent?

 

Producătorii de espressoare au venit în întâmpinarea tuturor celor aflați în căutarea aparatului de cafea ideal cu o paletă numeroasă de modele diverse.

La momentul actual, ai de ales între espressoare de cafea cu pompă de aburi, aparate de cafea ce funcționează pe bază de capsule, monodoze, espressoare automate, superautomate, manuale, dar si espressoare de cafea semiautomate.

Descoperă care este varianta potrivită pentru tine din rândurile următoare.

Te vom ajuta să trasezi câteva concluzii privind tipurile de espressoare de cafea, cum funcționează acestea, dar și care sunt cele mai importante accesorii cu care te întâmpină.

2.1.           Espressoare cu pompă de aburi

espressor de cafeaEspressoarele de cafea cu pompă de aburi reprezintă printre primele aparate de cafea apărute pe piață, motiv pentru care ele nu includ accesorii și funcții de actualitate. Deși timpul de livrare al cafelei este destul de scurt, gustul acesteia nu este la fel de aromat si concentrat ca la alte espressoare de cafea inventate ulterior.

Ca și mod de funcționare, espressorul cu pompă folosește apa fierbinte din boiler care este trecută prin cafeaua râșnită prin intermediul presiunii aburului.

De regulă, vei întâlni aceste espressoare la prețuri destul de mici, așa că rămâne la latitudinea ta dacă să îi faci loc sau nu în bucătăria ta.

În orice caz, ai face bine să consulți și alte modele, căci s-ar putea să găsești aparate de cafea cu funcții inovative la prețuri foarte avantajoase.

2.2.           Espressoare cu capsule

Espressoarele pe bază de capsule reprezintă cea mai simplă variantă de a obține o cafea gustoasă, într-un timp foarte scurt. Pot fi o variantă foarte confortabilă și foarte ușor de utilizat, motiv pentru care reprezentă o alegere inspirată.

capsule espressorAparatele de cafea pe bază de capsule se regăsesc în variante diferite. De regulă, majoritatea modelelor disponibile prezintă capacitatea de pregătire a mai multor rețete de cafea, acesta fiind și motivul pentru care espressoarele cu capsule sunt printre preferatele momentului.

De asemenea, alte beneficii pe care ți le poate asigura un espressor de cafea cu capsule sunt funcția Eco și funcția pentru băuturi calde și reci, indicatoare luminoase care să te  ghideze privind starea băuturii sau chiar a aparatului, dar și altele, precum rezervor de apă detașabil sau funcția de reglare manuală a temperaturii.

Atenție însă la faptul că există tipuri de capsule care nu sunt compatibile cu absolut toate espressoarele ce funcționeaza  în acest mod. Va trebui să te documentezi și sa achiziționezi inteligent capsulele potrivite aparatului tău de cafea.

Tipurile de espressoare pe baza de capsule aparțin de branduri care sigur îți sunt cunoscute: Philips, Nespresso, Bosch, Krups și multe altele.

2.3.           Espressoare cu monodoze (cialde)

espressor monodozaEspressoarele cu monodoze reprezintă o variantă ingenioasă atunci când ți-ai propus să investești într-un aparat ușor de utilizat, capabil să livreze o cafea de calitate superioară.

Una dintre cele mai importante avantaje pe care le ai alegând un astfel de aparat este dată de modalitatea foarte simplă de realizare a cafelei.

Espressorul cu monodoze nu necesită râșnirea cafelei, presarea sau măsurarea acesteia. Tot ce trebuie să faci este să așezi monodoza în spațiul special destinat acesteia, să apeși butonul de pornire și băutura preferată va fi gata în mai puțin de un minut.

Un lucru important pe care trebuie să îl știi este că monodoza include o cantitate potrivită de cafea pentru un espresso realizat aproape de perfecțiune. Vei găsi monodoze confecționate din plastic menit să păstreze prospețimea cafelei o perioadă îndelungată de timp. Și monodozele din hârtie reprezintă o variantă bună, căci și ele au capacitatea de a păstra calitățile cafelei măcinate.

Espressoarele cu monodoze sau cialde sunt de dimensiuni reduse, ceea ce înseamnă că vor arăta foarte bine și înt-o bucătărie mică. Ele nu necesită o îngrijire specială sau costuri suplimentare de întreținere, așadar poți să acorzi încredere unui astfel de model de aparat pentru cafea.

2.4.           Espressoarele automate și superautomate

espressor superautomatEspressoarele de cafea automate și super automate reprezintă categoria celor mai avansate modele de aparate de cafea. Ele presupun un buget peste medie, însă care se justifică, având în vedere modalitatea foarte simplă de funcționare și accesoriile cu care acestea vin la pachet.

Aparatele de cafea automate și superautomate îți permit să personalizezi cafeaua în funcție de gust, să seteză nivelul de concentrare al acesteia, dar și tipul de cafea pe care îl dorești: espresso simplu sau latte macchiato, caffe latte sau cappuccino. Tot procesul este realizat de aparat care se ocupă de râșnire și preparare fără interveția ta.

Totuși care este diferența dintre espressoarele automate și cele superautomate? Răspunsul este unul simplu: espressoarele superautomate reprezintă varianta evoluată a aparatelor automate.

Principala lor caracteristică este că permit realizarea mai multor cești de cafea simultan. De asemenea, sunt mai rapide și mai ușor de utilizat.

Espressoarele superautomate reprezintă alegerea perfectă pentru un spațiu de birouri sau la cafenele, acolo unde băutura trebuie să fie realizată în cel mai scurt timp posibil. Așadar, pentru tine ar trebui să fie suficient un espressorespressor superautomat automat.

Atât espressoarele automate, cât și cele superautomate sunt foarte ușor de igienizat, de cele mai multe ori ele având incluse programe de curățare automată.

Unele dintre cele mai renumite branduri responsabile cu crearea tipurilor de espressoare automate și superautomate sunt Philips, Krups, De’Longhi, Bosch, Miele, dar și altele, ce prezintă un standard înalt de calitate.

Acestea fiind zise, nu vei regreta investiția, ba din contră! Te vei bucura de o cafea incredibil de gustoasă chiar în confortul locuinței tale.

2.5.           Espressoare manuale

Pentru cei cărora le place să se implice în prepararea cafelei, au timp suficient să acorde acestui proces și doresc să investească un preț minim în aparatul de cafea, espressoarele manuale reprezintă cea mai bună alegere.

Espressoarele manuale se pornesc și se opresc manual, nu dispun de râșniță incorporată și se alimentează cu cafea măcinată sau capsule, în funcție de modelul ales.

Există, însă, suficiente beneficii pe care le poți avea dacă mizezi pe efectul unui dispozitiv ca acesta. Sistemul cappuccino, funcția eco, rezervorul de apă detașabil ce permite curățarea rapidă și capacitatea de oprire automată după o anumită perioadă de nefuncționare sunt doar câteva dintre avantajele oferite de espressoarele de cafea manuale.

Ca sa te poți bucura un timp îndelungat de espressorul tău, asigură-te ca te ocupi de întreținerea acestuia și că îl igienizezi corespunzător.

2.6.           Espressoarele Semiautomate

espressor de cafeaEspressoarele semiautomate sunt printre cele mai achiziționate aparate de cafea, acestea presupunând un efort minim din partea utilizatorului.

Dacă te încântă un espressor de cafea semiautomat, modalitatea de funcționare a acestuia este foarte simplă și o vei reține rapid.

Tot ce ai de facut este să umpli portafiltrul cu cafea măcinată și să te asiguri că aceasta este tasată corespunzător, astfel încât dispozitivul să poată prepara o cafea echilibrată ca intensitate.

Următorul pas este să atașezi portafiltrul la aparatul de cafea și să apeși butonul de pornire. Din acest moment, espressorul va prelua întreaga activitate și îți va oferi o băutură aromată, numai bună de savurat.

Alte funcții interesante care te pot convinge să investești într-un aparat semiautomat sunt prezența sistemului de spumare a laptelui, posibilitatea de a regla temperatura apei, presiunea și dozarea cafelei.

Așadar, acum că te-ai pus în temă privind tipurile de espressoare de cafea din care poți alege, este important să te orientezi privind aparatul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Mai jos, vei putea citi mai multe despre acest subiect.

 

3.     Cum știi care este cel mai bun aparat de cafea?

 

Espressorul de cafea reprezintă dispozitivul responsabil cu energia pe care o primești printr-o singură ceașcă de cafea, așadar ai face bine să își faci o listă privind așteptările pe care le ai de la acest aparat-minune.

espressor

 

În orice caz, este de dorit să nu neglijezi următoarele detalii tehnice:

 • Puterea. Acesta reprezintă un aspect important, ce poate influența rapiditatea cu care îți este livrată cafeaua. Puterea se măsoară în wați și, cu cât este mai mare, cu atât espressorul tău va putea să pregătească băutura cu o viteză mai mare. De asemenea, o putere mai mare presupune și o rezistență mai ridicată în timp a aparatului de cafea.
 • Timpul de pregătire. De regulă, espressoarele pregătesc cafeaua într-un timp scurt, fără să implice o implicare majoră din partea ta, cu excepția aparatelor manuale. Totuși, dacă pentru tinute orice minut contează, atunci află că espressoarele care au boilere separate pentru lapte și apă au capacitatea de a pregăti mult mai rapid cafeaua. Așadar, dacă îți plac băuturile precum cappuccino sau latte macchiato, atunci alege un espressor cu două boilere, căci timpul de așteptare al cafelei preferate va fi micșorat considerabil.
 • Capacitatea de a pregăti mai multe sortimente de cafea. Dacă te-ai decis să faci o investiție espressointeligentă, asigură-te că aparatul pe care îl achiziționezi îți permite să realizezi mai multe tipuri de cafea ori că are un sistem de spumare a laptelui incorporat. În acest sens, îți vei putea servi prietenii cu sortimentul preferat de cafea, iar tu te vei bucura de un espressor modern, cu funcții de actualitate.
 • Funcția de curățare automată. Un alt criteriu important de selecție poate fi funcția de curățare automată. Un astfel de espressor va realiza de unul singur programul de igienizare pe interior cu o singură apăsare de buton. Singura ta responsabilitate va fi să urmărești semnalul aparatului în acest sens și să te ocupi de curățarea accesoriilor detașabile.

Iată câteva dintre cele mai importante aspecte cărora trebuie să le acorzi atenția cuvenită atunci când mergi la cumpărături.

În continuare, te invităm să citești câteva dintre recomandarile noastre privind modelele de espressoare care nu te vor dezamăgi.

 

4.     Recomandări utile pentru tine

 

cafea la espressoNe dorim să reprezentăm un sprijin real pentru toți cei aflați în căutarea espressorului  de cafea ideal, am pregătit o selecție de dispozitive moderne, către care te poți orienta.

Aparatele de cafea aparțin unor mărci renumite de espressoare, au funcții multiple și accesorii variate, pentru ca tu să poți face o alegere inspirată.

 • Espressor manual De’Longhi EC221.B cu dispozitiv de spumare și sistem cappuccino, o variantă ideală pentru toți cei cărora timpul le permite să se implice în pregătirea unei cafele delicioase.
 • Espressor Nespresso Essenza Lime Green Mini ce funcționează pe bază de capsule. Espressorul este potrivit pentru cei care îți doresc să pregătească mai multe sortimente de cafea de înaltă calitate în cel mai scurt timp posibil.
 • Espressor automat Krups Evidence EA891C10 prezintă 15 rețete de cafea presetate pe care le poți savura apăsând pe un singur buton. Aparatul este performant și modern, prezentând funcții care, cu siguranță, îți vor stârni curiozitatea: funcție de clătire automată, sistem One-Touch Cappuccino responsabil cu spuma fină de lapte, capacitatea de a pregăti două cafele simultan, dar și altele, la fel de atractive.
 • Espressor super-automat Philips EP5361/10 Seria 5000 reprezintă versiunea avansată cu numeroase funcții pe care merită să le încerci. Dintre cele mai populare, enumerăm următoarele: sistemul Aqua Clean, sistem de spumare a laptelui, disponibilitatea de a pregăti 5 rețete de cafea, dar și posibilitatea de a stabili nivelul de intensitate și de măcinare al cafelelor tale.

Iată, așadar, câteva sugestii de aparate care să te ajute să îți construiești o idee privind tipurile de espressoare de cafea care există și către care merită să îți îndrepți atenția.

Pornind cu un astfel de bagaj de cunoștințe, cu siguranță, îți va fi mai ușor să iei o decizie avantajoasă pentru tine.

În orice caz, documentează-te temeinic, analizează recenziile cumpărătorilor și experimentează confortul inedit pe care ți-l poate oferi un espressor de cafea de calitate.

Lasă un comentariu

   Leave a reply

   expresoare.ro
   Logo